De gemeenschap van Sant’Egidio heeft een fotowedstrijd en tentoonstelling in Apeldoorn en omgeving tot een jaarlijks terugkerend project vorm gegeven. De fototentoonstelling gaven we de naam de Ongeziene gezien. Een oproep om te laten zien wie niet gezien wordt, te laten zien wat een ander niet ziet. Wij vroegen aan inwoners van Apeldoorn om foto’s te maken van armoede, uitsluiting en eenzaamheid of van sporen daarvan. Foto’s van de mens die anders is, er anders uit ziet, die anders doet en waar we het liefst met een grote boog omheen lopen. Elk jaar kwamen er weer honderden foto’s binnen en zag weer een indrukwekkende expositie het licht in verschillende openbare ruimtes in verschillende plaatsen.

 

Als afsluiting van het vijfjarig fotoproject is een expositie gehouden in CODA museum Apeldoorn. Deze expositie bestaat uit drie onderdelen: Ten eerste de selectie van jury van de honderden inzendingen. Ten tweede portretfoto’s die fotograaf Sjaak Verboom het gemaakt van bewoners van Omnizorg en Apeldoorn Zuid met eromheen foto’s die de mensen zelf hebben gemaakt van hun leef en belevingswereld. Ten slotte een videopresentatie van de totstandkoming van de tentoonstelling, de jurering en de beste foto’s van de afgelopen jaren.

 

Tijdens de opening zal een boek gepresenteerd worden met verhalen van mensen achter de foto’s. In deze ontroerende verhalen vertellen ze over hun strijd en keuzes, over moeite en kracht, angst en onvermogen, maar vooral ook over hun liefde, hoop en doorzettingsvermogen waarmee zij hun weg zijn gegaan door de gebrokenheid van het bestaan. Het zijn acht verhalen over de kunst van het leven waarin zij met vallen en

Terug naar de foto's